30 d’abr. 2012

L'itinerari urbà del Via Creu de Manlleu


Testimonis que es perden 


Tal com expressen els nostres estatuts, el Grup de Defensa del Patrimoni va adquirir el compromís de  "Promoure, Defensar  vetllar pel Patrimoni artístic, històric i monumental i testimonial  de la ciutat i terme municipal  de Vic i  subsidiàriament arreu del territori de la comarca d’Osona" .


Ens arriba una crida, en forma de denúncia patrimonial des de la Devocioteca. Una plana manlleuenca que presenta un estudiós de la devoció popular, folclorista i divulgador que ens parla d'uns testimonis materials presents als carrers de Manlleu i concretament a la plaça Bernardí desapareguts recentment (un d'ells) ran de les obres del parking soterrat.

Es tracta de les creus itinerants, uns elements de més càrrega simbòlica que artística, però des del punt de vista de patrimonial, hem de concedir que la crida que se'ns fa des de la  web que edita Joan Arimany, té tots els ingredients per a ser acollida i divulgada des de la nostra plana. Us  passem la informació i la denúncia a través de l'enllaç a la seva web particular.

Com ens diu en Joan Arimany, a mode d'aclariment en el seu article, parlant d'aquests testimonis de la pietat popular "No es tracta, és evident, de recuperar el seu valor artístic (només era una creu de fusta) sinó de mantenir  ` viu’ el record d’una manifestació de religiositat popular". 







23 d’abr. 2012

Masies edita un llibre sobre el seu Patrimoni


L'obra, que va ser presentada per les seves autores : Irene Llop i Núria Sadurní és un recull del patrimoni religiós extès per la geografia del municipi.
El passat dissabte 21 d’abril, a l’Ajuntament de les Masies de Roda (Osona) va tenir lloc la presentació del llibre “Les Masies de Roda i el patrimoni religiós: recull històric i arquitectònic” del qual han estat autores Irene Llop i Jordana i Núria Sadurní i Puigbò.
L’alcalde del municipi, Ramon Isern, va constatar que se seguia amb el costum del consistori d’editar una monografia d’interès local que, per Sant Jordi, es feia arribar a tots els veïns de la població  Per la seva banda Ramon Bufí, rector de la parroquial de sant Pere de Roda, va assumir la labor de presentar aquesta edició . D’entre les seves paraules cal destacar la valoració que va fer del contingut del llibre, erudit però divulgatiu,amb una temàtica que no es pot deslligar de cap manera de l’essència i les arrels de la nostra societat filla dels segles d’influència religiosa.
Ramon Isern , alcalde de Masiesde Roda, presentant l'acte
enmig de les autores i de mossèn Ramon Bufí  (foto J.A.)

Les imatges que us presentem són les de l’acte de presentació del llibre que pel fet mateix de mostrar una sensibilitat  pel patrimoni i el seu reconeixement, bé mereix la lectura de tots aquells que més enllà de valoracions ideològiques o confessionals asumeixen el  valor patrimonial d’edificis històrics forjadors de comunitat i de poble. 
Les dues autores en la presentació del seu llibre (foto J.A.)






Com va dir el rector de Roda, mossèn Ramon Bufí en la seva presentació i manllevant paraules del mític cantautor de Xàtiva,  " qui perd els seus orígens, perd la seva identitat”. En aquest cas,unes paraules aplicades a a la preservació i estima necessaris per aquestes edificacions religioses espigolades pel municipi  masienc.

20 d’abr. 2012

El "Diccionari de Sants Històrics Catalans"

Una interessant presentació a l'Albergueria de Vic
al costat d'un documentat estudi sobre els sants Patrons de la ciutat 

Joan Arimany va presentar aquest passat dimarts dia 17 d’abril a l’Albergueria romànica de Vic el llibre Diccionari de Sants Històrics Catalans. El seu editor Jordi Suades, director de “Farell Edicions”, va fer un resum de l’obra del manlleuenc, especialista en l'estudi de temes relacionats amb elements de la  pietat popular i donà a conèixer el perfil biogràfic del seu autor que ja havia presentat el  llibre amb anterioritat a la biblioteca pública de Manlleu  el passat mes de desembre. 

Aquest volum de la col·lecció La Talaia, presenta tot un recull de vides de sants i santes , relacionats per naixença o activitat al nostre país, en el que s’allunya voluntàriament del  pietisme religiós o del panegíric ensucrat i aborda el personatge històric o mític més aviat amb un “tractament àgil, respectuós però sense prejudicis”, que segons va remarcar Suades mereix l’interès dels qui volen conèixer de prop l’origen dels nostres costums, creences i tradicions.

La segona part de l’acte va anar  a càrrec de l’autor manlleuenc que a través d’una conferència va mostrar als presents una interessant  documentació històrica des del punt religiós i antropològic dels diferents patrons i copatrons que al llarg dels segles ha tingut la ciutat de Vic. A través de sengles fitxes que projectà en pantalla, i després de fer un repàs històric a les motivacions que van produir els diferents relleus i substitucions d’aquests patrons, Joan Arimany situà damunt d’un gràfic els punts de la ciutat on encara avui hi perviu la petja d’aquests personatges (San Just, els sants Màrtirs i Sant Miquel dels Sants) en forma d’icones situades en fornícules o en majòliques. Gràfic que reproduïm més avall.

Finalment  en un darrera nota patrimonial i documentada ubicà per al públic, les imatges dels antics copatrons (Santa Escolàstica i Sant Bernat Calbó) que havien format part, al costat dels Patrons històrics, del conjunt de figures escultòriques situades hieràticament a  la cornisa superior de la façana neoclàssica de la Catedral de Vic i que es varen  destruir en ocasió de la contesa bèl.lica del trenta sis.

Una peculiaritat, la de la presència dels patrons  i copatrons de la ciutat de Vic a la façana de la Catedral, desconeguda del tot per una gran majoria i que el GDP confia poder reposar novament en un immediat futur en tan que elements patrimonials i d'ornamentació propis d'aquest  tipus d'edifici religiós, així que s'acabi el procés de reparació de teulades de la girola i absis de la Catedral, iniciat després que el proppassat dia 3 d'abril, s'inauguressin les obres de rehabilitació del cloquer romànic.


Amb aquest esquema, l'autor del llibre ens presenta la ubicació de les capelletes 
votives dels sants patrons de Vic situades en diferents indrets de la ciutat. 
Les vermelles corresponen als Sants Màrtirs i les verdes a sant Miquel dels
 Sants.  Sant Just , antic patró de partida episcopal, sols compta amb l'església 
gòtica que duu el seu nom (representat en color blau )




4 d’abr. 2012

Inauguracions: espai Oliba i Campanar romànic

El dissabte 31 de març , festa del Mercat del Ram a Vic, es varen inaugurar, juntament amb l'espai Bisbe Oliba del Museu Episcopal de Vic (MEV), les obres de rehabilitació del cloquer de la Catedral. Obra única que resta en peu, d'aquella antiga catedral romànica amb absis central de mig punt i quatre absidioles, bastida per l'abat i bisbe Oliba, inaugurada l'any 1038.  L'espai d'interpretació utilitza tecnologia d'última generació per donar a conèixer la Catalunya de l'any 1.000 i el personatge del bisbe Oliba, monjo, abat i fundador.

L'acte d'inauguració va comptar amb la presència del del president de la Generalitat de Catalunya, Sr.Artur Mas, el conseller de cultura Ferran Mascarell, secretari general de cultura Xavier Solà, alcalde de Vic Josep M. Vila-Abadal i el bisbe mons. Romà Casanova al costat dels responsables del Museu Episcopal, el director mn. Josep M.Riba  i la directora artística sra. Carme Comas.
Amb l'acabament de les obres del Campanar s'ha posat en marxa dins les dependències del Museu Episcopal un espai d’interpretació d’Oliba  dedicat a la vida  i obra de restauració, a l'artífex de la Pau i Treva que va ser alhora abat de Ripoll i de Cuixà i finalment bisbe de Vic, constructor de la catedral romànica i de l'actual campanar  finalitzat l'any 1064, pocs anys després de la mort del seu promotor. L’espai interactiu que es pot gaudir al mateix vestíbul del MEV, amb la visió del cloquer d'Oliba com a teló de fons, forma part d’una ruta transfronterera que va de Montserrat a Sant Miquel de Cuixà passant per Ripoll i Sant Joan de les Abadesses, que ha impulsat la Direcció General de Turisme dins un programa de cooperació europeu per posar en valor turístic el patrimoni cultural. 

Després de l'acte protocolari de presentació del nou espai, les autoritats es dirigiren al peu de la torre del cloquer d'Oliba per a  inaugurar oficialment les obres de restauració que s’hi han realitzat al llarg de nou mesos, dins el programa Romànic Obert impulsat per la Generalitat de Catalunya i l’Obra Social “La Caixa”. Durant l'ascensió a la torre, el president de la Generalitat i els seus acompanyants atengueren les explicacions de l'arquitecte de l'obra sr. Rafael Vila, que els posà al corrent de l'obra de restauració duta a terme. Una rehabilitació que ha consisitit en la compactació dels carreuons dels murs, canvi de columnetes i capitells romànics afectats per desgast i erosió i impermeabilització i reforma del teulat amb el penell i parallamps de protecció.

En el transcurs de l'ascensió al cloquer, els visitants van poder seguir igualment les explicacions  del director del MEV sobre l'antic rellotge històric de la Catedral de Vic, que es troba  en una sala exprofés a la meïtat del recorregut de la pujada a la torre, de la mateixa manera que van poder gaudir de la visió arrenglerada del conjunt de vuit campanes litúrgiques i civils situades al penúltim pis del cloquer de Vic. 
L'actual maquinària del rellotge públic de la Catedral 



A la mateixa sala de campaneria, el seguici va ser obsequiat amb una audició de tocs de campana que van anar a càrrec dels Amics del Campanar d'Esparreguera  i del mestre campaner Pere Giner, desplaçat a Vic per a aquest event. 

Fes un clic ¡
















A partir d'ara la visita al campanar tornarà a ser factible, gràcies a les obres de rehabilitació i millora en la seguretat, que han tingut un cost de 435.000 €. Una visita que està pensada -així ho expliquen els responsables del MEV- com a complement a l'entrada a l'espai Oliba del mateix Museu i que es podrà fer de la ma de les mateixes guies d'aquest equipament cultural que acompanyaran a tots aquells que vulguin gaudir d'un tast de romànic en alçada, per endinsar-se en la història de l'antic cloquer de Vic, vella torre de defensa i far de senyals on podran conèixer de viva veu algunes de les seves funcions: la història i tradició dels seus rellotges, els noms dels seus campaners, vigies i guaites que al llarg dels segles van exercir un servei de protecció, avís i guia per a tota la comunitat, vila i parròquia de Vic.  

La cirereta del pastís  de la visita és al cimal del terrat dessota mateix de la campana de les hores estrenada l'any 1803 ran de la inauguració de la nova catedral neoclàssica: Una campana de grans dimensions fabricada a peu de cloquer  per un dels darrers "mestres de seny" de Vic; el fonedor Damià Ventulà. Des d'aquest mirador els visitants podran gaudir de la visió panoràmica de la ciutat i la seva Plana des d'una vertical  a quaranta metres pel damunt les llambordes del carrer del Cloquer. Un al.licient més per a gaudir d'aquest "pack" de cultura,història i tradició.


Grans obertures actualment ampli mirador.



Vista del cimbori (foto Arxiu  2007)
















Vistes sobre la ciutat des del campanar de la Catedral de Vic
En primer terme, campanar barroc i església de la Pietat 

































Enllaç a la gravació de tocs de campana a càrrec de Pere Giné a la Catedral de Vic

Enllaç a Web del MEV 

Enllaç a nota de premsa Nació Digital

Galeria fotos Osona.com